Zaterdag 11 april: Landelijke Veiligheidsdag

,

Ontdek de wereld van politie, brandweer, ambulance, Defensie en andere (water) hulpverleningsdiensten tijdens de landelijke Veiligheidsdag in Almere. Reddingswerkers, blus- en duikteams, mariniers en verschillende politiespecialisten laten van alles zien. Bijvoorbeeld hoe zij branden blussen en slachtoffers uit het water redden, welke hulpdiensten uitrukken bij een aanrijding en welke hulpverleners wat doen op een plaats delict. Altijd al willen weten hoe zo’n gecombineerde reddingsactie in zijn werk gaat? Kom dan op zaterdag 11 april van 12.00 tot 17.00 uur naar het centrum van Almere. Er is voor jong en oud van alles te zien, te doen en te beleven. Kom kijken en laat je informeren!

Begin dit jaar kreeg de Veiligheidsdag het predicaat ‘Landelijk’ van het
Ministerie van Veiligheid en Justitie. Daarom komt minister Van der Steur op 11
april naar Almere om samen met burgemeester Annemarie Jorritsma de landelijke
Veiligheidsdag om 13.00 uur officieel te openen. Dit gebeurt met een spectaculaire
onderscheppingsactie op het water van een crimineel transport waarbij personen en goederen te water raken, gevolgd door verschillende reddingsacties. Deze actie wordt elke anderhalf uur herhaald en afgewisseld met gezamenlijke acties en demonstraties op het land door politie, brandweer, ambulance en Defensie. Zo laten specialisten van de politie, verschillende waterhulpverleningsdiensten, de brandweer en ambulancepersoneel zien wat er allemaal komt kijken bij hun vak.

Ieder heeft zijn eigen rol, maar de (hulp)diensten helpen elkaar ook intensief. Bijvoorbeeld bij het uit de auto halen van een slachtoffer na een verkeersongeval: Rijkswaterstaat zet de weg af, motoragenten regelen het verkeer en patiënten krijgen een infuus van verpleegkundigen. Bij grote calamiteiten wordt een noodhospitaal ingezet. Daarnaast laat Defensie zien wat militairen doen op internationale missies en wat hun humanitaire taken zijn. Ook PIT, de Veiligheidsexpo aan het Schipperplein, opent zijn deuren op de landelijke Veiligheidsdag voor het publiek. Hier kunnen bezoekers plaatsnemen in een politiecel, het wapendepot in en nog veel meer.