SAMIJ-oefening bij Lelystad

Op 8 juni bogen ruim tweehonderd hulpverleners, figuranten, waarnemers en oefenleiders bogen zich over de aanpak van een fictief incident. Deze oefening speelde zich voor een belangrijk deel af op het water. De oefening vond plaats op en rond het terrein van Rijkswaterstaat aan de Oostvaardersdijk bij Lelystad. 

Naast Brandweer, Politie, GHOR, Defensie en de gemeente Lelystad oefenden Rijkswaterstaat, KNRM en de politie te water mee. Een reeks van incidenten op en rond het water hield de deelnemers een aantal uren flink bezig.

Doel van de oefening was het creëren van een realistische situatie, waarbij alle (hulp)diensten multidisciplinair moesten samenwerken, maar tegelijkertijd de mogelijkheid kregen om de eigen (monodisciplinaire) oefendoelen te realiseren.

De evaluatie en de borging van verbeterpunten in de operationele oefening vormen een belangrijk onderdeel van de oefeningen en de crisisbeheersing en rampenbestrijding in Flevoland.