Training Melding & Alarmering IJsselmeer- en Waddengebied

Afgelopen week vond de training Melding & Alarmering IJsselmeergebied en Waddenzee plaats. Deze training is bedoeld om meldkamermedewerkers kennis te laten maken met de samenwerkingsregelingen voor incidentbestrijding in het IJsselmeergebied (SAMIJ) en de Waddenzee (CRW).

Tijdens de trainingsdag wordt met name gekeken naar de leiding en coördinatie tijdens incidenten en de rol die de Calamiteiten Coördinatoren (CaCo’s) hierin speelt. De dag werd afgetrapt met korte presentaties door de Kustwacht, de KNRM en Rijkswaterstaat. Naast deze drie partijen waren ook de Brandweer, Politie, Reddingsbrigade en Veiligheidsregio’s vertegenwoordigd. Dit was de eerste keer dat ook een vertegenwoordiger van de Havendienst Den Helder aansloot om het belang van afstemming met Havendiensten toe te lichten.

.

Aan de hand van verschillende scenario’s nam John Geel, hoofd operaties KNRM, de deelnemers mee door het gehele SAR-proces. Hieruit ontstonden interessante discussies, onder andere over het delen van informatie, het expliciet markeren van einde-SAR en de behoefte voor een koppeling van het meldkamersysteem GMS. Na afloop zijn de CaCo’s nog op bezoek geweest bij CMIJ.

E-learning SAMIJ

Ondersteunend aan deze training is er een e-learning module ontwikkeld voor centralisten en CaCo’s om bekend te worden met de samenwerkingsregeling incidentbestrijding IJsselmeergebied (SAMIJ). Incidentbestrijding op het water wijkt namelijk af van die op het land. Zo vraagt incidentbestrijding op het water bijvoorbeeld meer afstemming tussen meldkamers. Daarbij is het belangrijk om te weten welke informatie essentieel is om uit te wisselen. De e-learning is beschikbaar via: www.ibp-ijsselmeergebied.nl/.

De e-learning module SAMIJ is ook interessant voor andere crisisfunctionarissen.